2021

évre elnyert CNP-KP-2020/1-000153 pályázati támogatás felhasználásával megvalósult programok

Alapítványunk 2021. évben az alapszabályunkban megfogalmazott feladatainak teljesítéséhez 910 ezer Ft-os támogatást nyert el, amit nagycsaládosok, idősek, gyermek és ifjúsági programok, kirándulások táborok szervezésére, valamint az ehhez szükséges infrastruktúra fejlesztésére tudott fordítani. A napjainkat az utóbbi két évben kísérő pandémiás helyzet alakulása lehetővé tette, hogy a tervezett programokat, – mint a táborok és kirándulás – meg tudtuk tartani, de így is volt, ami csak az online térben valósult meg.

 

Az iskolaév zárása után ifjúsági és gyermektábort szerveztünk a Dévai Bíró Mátyás téren. A június 16-20. közti tábort a 12 évnél fiatalabbaknak, míg az ezt követő július 2-ig tartó „ifi” tábort 18 éves felső korhatárral tartottuk meg. A résztvevők alapvetően az Óbudai Evangélikus Egyházközség parókus lelkésze által oktatott hittanosokból, illetve az egyházközségben konfirmált fiatalokból tevődött össze.

 

A táborok tematikája alapvetően két téma köré épült fel, a népi játékok, és egy kisfilm készítése.

 

A népi játékok közül az ügyességi típusúak voltak túlsúlyban, e mellett azonban vetélkedő is és egy „szabaduló szobás” játék is szerepelt a programban. Ez utóbbiban a templom épületét kellett felfedezniük a pincétől a padlásig. A legnagyobb hangsúlyt a „méta” játékra fektettük. Régebben ez a játék az egész Kárpát medencében ismert volt (picke, vagy bige néven), amit gyerekcsapatok játszottak a természetben fellelhető anyagokkal, és természetesen labdával. A játék eredeti, autentikus felidézésében és irányításában az Erdélyben találhatói, magyarlapádi adatközlő volt segítségünkre.  A magtanult játék videon is megörökítésre került.

 

 

A filmkészítés is mindkét korcsoport programjának része volt. Témájában evangélikus ifjúsági éneket mutat be az alkotás, ami vegyes technikával készült. Egy része élő szereplős, illetve egyes jelenetei rajzfilmes technikát vonultatott fel. A kicsik és nagyok egyaránt rajzoltak, figurákat készítettek, illetve átfogó, háttérként használható képeket készítettek. Az éneklésben azonban mindenki kivette a részét. Aki vállalta, az a „film” video felvételén is szerepelt, az ifik közül egyesek hangszeres kíséretet biztosítottak a minél szebb hangzásért. Az elkészült felvételt családi napon mutatták be ifjú készítőik.

 

Az Óbudai Evangélikus Egyházközség hagyományos őszi kirándulást a járványhelyzet alakulása lehetővé tette, aminek a programszervezésében, lebonyolításában, autóbusz biztosításában alapítványunk nagyban kivette részét. A kiránduláson a 60 fős nagy autóbuszon nem maradt üres hely. Minden korosztály képviselve volt, s a nagycsaládosok részvételét külön is szorgalmaztuk a szervezés során. Október 30-án gyönyörű időben látogattuk meg a zirci Ciszterci Apátságot, annak könyvtárát és arborétumát. Megnéztük a cseszneki várat is. Délután a Bakonyszentlászlói Evangélikus Gyülekezet tagjaival találkoztunk, megismertük kicsi műemlék templomukat. Igazán szép, tartalmas nap volt!

 

A tavaszi és az őszi idényben azonban a pandémiás helyzetben máskor is alkalmazott online – zoomos – találkozókra, klub foglalkozásokra is kerítettünk sort. Eszközfejlesztésünk is szorosan kapcsolódik ehhez, mert a BMD ATEM MiniPro hardware berendezés által lehetővé vált streamelés megkönnyíti az események online téren keresztüli kapcsolattartását.

 

Ez úton is köszönetet mondunk a 2021. évre elnyert támogatásért, ami lehetővé tette programjaink megvalósítását, alapítványi célkitűzésein színvonalas teljesítését.